Naar start

Yoga: Yin en Hatha

Yoga is een training voor lichaam en geest. Maar yoga is méér dan dat alleen. Het is de algehele bewustwording van wie en wat we als mens zijn. Bewust ZIJN, dat is voor mij de kern van yoga.
Bij regelmatige beoefening wordt je lichaamshouding beter, je wordt soepeler, je krijgt meer energie, je gaat beter ademen, je leert om dieper te ontspannen en je concentratievermogen neemt toe.
Naast het voorkomen van ziekten, kan yoga ook een zinvolle bijdrage leveren aan de verbetering van de gezondheid, bijvoorbeeld bij klachten veroorzaakt door – lichte – houdingafwijkingen, nek-, schouder- en rugklachten, RSI-klachten, ademafwijkingen (o.a. hyperventilatie), spanningsklachten (hoofdpijn, slapeloosheid), concentratieproblemen en psycho-somatische klachten.
De yoga oefeningen brengen lichaam en geest meer in balans door een harmonisch samenspel van houding, beweging, adem, ontspanning en aandacht.

download: Yoga Nidra MP3

De lessen

Tijdens een Hatha-yogales worden oefeningen (asana’s) gedaan die niet alleen invloed hebben op het lichaam, maar ook op de geest. De adem wordt beschouwd als brug tussen lichaam en geest en daarom wordt hier veel aandacht aan besteed. Iedere les eindigt met een ontspanningsoefening.

Tijdens een Yin-yogales gaat het niet om oefeningen doen maar om in de houdingen te zijn. Een essentieel verschil! Minder aandacht voor de adem, een kortere ontspanning aan het eind. Een diepe werking op het bindweefsel en de organen.