Naar start

Mindfulness

Mindfulness, ook wel aandachttraining genoemd, is een manier om je geest te trainen. Je leert hoe je geest werkt, hoe gedachten, oordelen en emoties vaak de veroorzakers zijn van lichamelijke en geestelijke pijn, en hoe je daar, door er je vriendelijke aandacht op te richten, verandering in kunt brengen. Je vergroot je lichaamsbewustzijn door middel van lichaamsgerichte oefeningen, meditatie en yoga. De geest wordt rustiger. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker.
Door mindfulness verkrijgen we een helder zicht op onze ervaring en op onze automatische reacties daarop, en van daaruit kan dieper ‘in-zicht’ ontstaan. Dit inzicht kan ons helpen om ongezonde automatische reacties te vervangen door een bewuste respons en zo gezonder om te gaan met onszelf, met anderen en met de wereld om ons heen.

Je wordt uitgenodigd te zijn met wat er is, op een liefdevolle manier het leven te aanvaarden, met alle mooie en minder mooie kanten.
Mindfulness biedt de gelegenheid om een balans te vinden in deze snelle, stressvolle tijd.
Het is een unieke combinatie van oosterse meditatie en westerse psychologie.
Het beoefenen van mindfulness komt niet in plaats van andere werkzame behandelmethoden, maar kan daar een belangrijke aanvulling op zijn en ons helpen er op een wijze manier gebruik van te maken. Het toepassen van op mindfulness gebaseerde methoden in de gezondheidszorg wordt ondersteund door een groeiende hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek.

De 8 weken training

Mindfulness kun je oefenen, met dagelijkse aandacht, met meditatie, met een trainingsprogramma. Je oefent mindfulness als een vaardigheid, totdat het je houding is. Stap voor stap worden de basisvaardigheden geleerd. Deze training biedt een stevig handvat om met de uitdagingen van iedere dag om te gaan.

Tijdens de 8 weken training werken we met praktische oefeningen en opdrachten. De nadruk ligt op oefenen, het is geen therapiegroep.
Er wordt gebruik gemaakt van:

 • De adem als bron van stabiliteit
 • Lichaamsgewaarwording
 • Inzichtmeditatie
 • Meditatieve yoga
 • Oplossingsgerichte technieken
 • Aandachttraining
 • Communicatie d.m.v. het uitwisselen van ervaringen met mede-cursisten
 • Gezondheidsplannen gericht op preventie en welzijn

De cd’s en het werkboek ondersteunen het leerproces.

Voor wie?

De aandachttraining is geschikt voor iedereen:

 • die behoefte heeft aan meer innerlijke rust, tevredenheid en een goede energiebalans.
 • die zich in een druk leven beter staande wil houden.
 • die kampt met stress-gerelateerde klachten zoals spanning, angst, het gevoel geleefd te worden, burnout, depressieve klachten en piekeren, moeheid, chronische pijn en slaapproblemen.
 • die wil leren om meer te genieten van het leven in het hier en nu.
 • die behoefte heeft aan verdieping en persoonlijke ontwikkeling.

Kennis van of ervaring met yoga of meditatie is niet nodig.

Praktische informatie

De training bestrijkt een periode van 8 weken. Gedurende deze weken is er iedere week een bijeenkomst van 2 uur.
De training vraagt een grote eigen inzet. Wie deelneemt verbindt zich om gedurende deze acht weken, zes dagen per week, minstens een half uur per dag thuis te oefenen.
Kijk in de agenda elders op deze site wanneer er weer een training start.

 

Er worden momenteel geen trainingen aangeboden.