Naar start

Over ontspanning

Ontspanning is niet iets wat je kunt afdwingen. Het moet je als het ware overkomen, net als slaap. Het enige wat je kunt doen is de omstandigheden scheppen, waarmee de kans dat de ontspanning bezit van je neemt, groter wordt. Om te ontspannen moet je dus niet iets doen, maar iets laten. Ontspannend is alles waar je min of meer passief van kunt genieten. Iets doen is gemakkelijk, iets nalaten is moeilijk. Actief zijn is gemakkelijk, passief zijn is moeilijk. Wanneer je probeert een goede prestatie te leveren op ontspanningsgebied, dan creëer je niet direct de goede omstandigheden.
Zodra ontspannen een 'moeten' wordt, creëer je alleen maar meer spanning. Misschien denk je van jezelf dat je zo'n actieveling bent, dat je passief zijn nooit leert. Dit soort gedachten helpt niet en het klopt ook niet. Iedereen kan zich ontspannen, mits je daar de tijd en gelegenheid voor maakt, geduld hebt en kiest wat bij je past. De kans dat je leert lekker te ontspannen is vrij groot als je de onderstaande richtlijnen volgt:

  1. Zoek een bezigheid die bij je interesse en mogelijkheden past (bv een warm bad, sauna, in de zon liggen, massage, vissen, in de natuur zijn, muziek luisteren, een goed gesprek, een lekker etentje).
  2. Maak tijd en ruimte.
  3. Wissel spanning en ontspanning af. Eerst een positieve inspanning heeft een betere ontspanning tot gevolg.
  4. Het is zowel bij inspanning als ontspanning belangrijk om voor de volle 100% met iets bezig te zijn. Om je aandacht daarbij te hebben. Het werkt niet als je tijdens je inspanning het gevoel hebt dat je eigenlijk moet rusten, en evenmin als je tijdens je ontspanning denkt aan alles wat er nog te doen is.

Als je merkt dat je ongedurig en rusteloos bent, doe dan wat vaker ontspanningsoefeningen waarbij je je spieren systematisch aan- en ontspant en waarbij je wat ruimer en gelijkmatiger ademt.
Als je 'ontspanningsoefeningen' intikt op Google, vind je vele voorbeelden die je kunt bekijken, beluisteren en zelfs downloaden, zowel beeld- als geluidsbestanden. Niets staat je in de weg om de komende zomermaanden eens lekker te ontspannen.

Geplaatst op maandag, 14 mei, 2018